Θεσσαλονίκη 20/3/2020 Αρ.πρωτ.8238
Διαβίβαση Δελτίο Τύπου ΓΣΕΕΒΕ με θέμα:Μέτρα για τις ΜμΕ από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σε σημερινή επιστολή της προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας κ.κ. Χρ. Σταϊκούρα, Α. Γεωργιάδη, Ι. Βρούτση, Β. Κικίλια και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Ν. Χαρδαλιά, η ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει τα ακόλουθα:
«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η πανδημία από το κορωνοιό (COVID-19) θα έχει σοβαρές συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα δοκιμάζοντας τις αντοχές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και εργαζομένων.
Στην παρούσα φάση ο χειρότερος σύμβουλος είναι ο πανικός. Η ΓΣΕΒΕΕ συναισθανόμενη την σοβαρότητα της κατάστασης καλεί όλους τους συναδέλφους εργοδότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να επιδείξουν ψυχραιμία και αλληλεγγύη.
Σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε, της οποίας οι συνέπειες αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν, οφείλουμε κατ’ αρχάς να πειθαρχήσουμε με τις συμβουλές της επιστημονικής κοινότητας, μένοντας σπίτι και περιορίζοντας τις μετακινήσεις μας στις απολύτως απαραίτητες, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την όσο το δυνατόν μικρότερη διάρκεια της.
Παράλληλα επιβεβαιώνεται η σημασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία πρέπει να στηριχθεί έγκαιρα και καίρια, με ανθρώπους και πόρους, ιδιαίτερα στα πιο νευραλγικά κομμάτια του, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το δημόσιο σύστημα υγείας και ο κρίσιμος χρηματοδοτικά ρόλος της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά την ανάγκη διασφάλισης και προστασίας τομέων της κρατικής λειτουργίας που στον πυρήνα τους οφείλουν να μείνουν μακριά από την αγορά. Η τελευταία ωστόσο και ειδικότερα το κομμάτι της πραγματικής οικονομίας και εργασίας θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο μέρος των παράπλευρων οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων της χώρας σε μια σειρά από κλάδους συνιστά ένα κρίσιμο μέτρο αντιμετώπισης της εκθετικής μετάδοσης του κορωνοϊού, που στην αντίθετη περίπτωση θα σημάνει μιαν ανείπωτης μεγέθους κοινωνική και οικονομική καταστροφή. Με βάση αυτή την αναγκαιότητα η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει μία σειρά από συμπληρωματικά μέτρα σε εκείνα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση για την προστασία των ελευθέρων επαγγελματιών και των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Θεωρούμε ότι τα μέτρα αυτά θα λειτουργήσουν υποβοηθητικά για την διατήρηση ενός ελαχίστου επιπέδου βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που είναι απαραίτητο και για την διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.
Σημειώνουμε ότι το εισόδημα, κυρίως των αυτοαπασχολούμενων, των ΕΒΕ και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, βασίζεται ως επί των πλείστων στην καθημερινή τους λειτουργία και δραστηριότητα, τόσο για την προσωπική τους επιβίωση όσο, και για την δυνατότητα τους να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Οι προτάσεις αφορούν κατ’ αρχάς στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους με εντολή της κυβέρνησης και πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα πλήττονται από τις συνέπειες του εξάπλωσης της πανδημίας».
Με βάση τα παραπάνω η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει τα εξής συμπληρωματικά μέτρα:
1. Η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων, πληρωμής ΦΠΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και των δόσεων ρυθμίσεων λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Δημόσιο να επεκταθεί στους 6 μήνες.
2. Η αναστολή πληρωμής των εισφορών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς και αναστολή όλων των σχετικών δόσεων ασφαλιστικών ρυθμίσεων να επεκταθεί στους 6 μήνες. Ειδικά για τις ρυθμίσεις οφειλών των ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων προτείνεται αντί της αναστολής το πάγωμα και η μεταφορά τους σε μεταγενέστερο χρόνο με την δυνατότητα είτε εξαγορά τους είτε αφαίρεσης τους από τον ασφαλιστικό χρόνο του ασφαλισμένου.
3. Να δοθεί η δυνατότητα χορήγησης του επιδόματος ύψους 800 € για τον Απρίλιο που έχει προβλεφθεί για τους εργαζόμενους και στο σύνολο των ΕΒΕ, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων μετά από αίτημα τους.
4. Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους ενεργούς ΕΒΕ στους οποίους έχει διακοπεί λόγω οφειλών.
5. Αναστολή πληρωμής ρυθμίσεων προς Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και δημοτικών τελών και δημοτικών μισθωμάτων για 4 μήνες.
6. Πλήρης προστασία επαγγελματικής στέγης για διάστημα 6 μηνών σε περίπτωση μη πληρωμής μισθωμάτων στους εκμισθωτές (ιδιώτες ή Δημόσιο και ΟΤΑ).
7. Αναστολή καταβολής δόσεων επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων για τους επόμενους 6 μήνες χωρίς προϋποθέσεις και αστερίσκους. Οι τράπεζες που έχουν στηριχθεί υπέρμετρα κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να επιμεριστούν ένα σημαντικό βάρος για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κατάστασης που βιώνουμε.
8. Άρση των ποινικών κυρώσεων για την σφράγιση επιταγών και μετατροπή του διαστήματος σφράγισης των ακάλυπτων επιταγών σε 90 ημέρες και μη αναγγελία στο Τειρεσίας.
9. Αναστολή διαδικασιών διακοπής στις παροχές ρεύματος, υδροδότησης, φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιών λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή μη πληρωμής λογαριασμών για 4 μήνες.
10. Προστασία πρώτης κατοικίας και αναστολή πλειστηριασμών έως τα τέλη του 2020.
11. Αναστολή διαδικασίας-μηχανισμού καθορισμού κατώτατου μισθού βάσει του Ν. 4172/2013.
12. Δυνατότητα εκ νέου επιλογής, μετά το πέρας των έκτακτων μέτρων, για όλους τους ΕΒΕ, ασφαλιστικής κατηγορίας βάσει του Ν. 4670/20.
13. Εκ νέου ενεργοποίηση και επέκταση του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας για αυτοαπασχολούμενους, για περιπτώσεις που διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης με απόφαση της Πολιτείας.
14. Αναστολή των κατασχέσεων και αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών.
15. Μείωση του ΦΠΑ στο 13% σε όλη την εστίαση.
16. Ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο και την Κοινωνική Ασφάλιση μετά το τέλος των έκτακτων μέτρων.
17. Μέριμνα για τις εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές.
18. Αυτόματη παράταση όλων των καταληκτικών ημερομηνιών υποβολών όλων των υποχρεώσεων, ΦΠΑ, συγκεντρωτικές καταστάσεις, βεβαιώσεις αποδοχών, δημοτικοί φόροι, εργοδοτικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΑΠΔ, παρακρατούμενοι φόροι, διαβίβαση στοιχείων στη ΓΓΠΣ, κλπ. αυτών που ήδη λήγουν ή θα λήξουν μετά από 60 μέρες και μέχρι νεωτέρας.
19. Αύξηση της αστυνόμευσης λόγω των κλειστών καταστημάτων για την προστασία της περιουσίας και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.
20. Μηδενισμό χρεώσεων για συναλλαγές μέσω POS και μείωση των χρεώσεων των τραπεζών για συναλλαγές μέσω e-banking.
21. Αποσαφήνιση του πλαισίου λειτουργίας ή αναστολής δραστηριότητας για επιχειρήσεις με πολλαπλούς ΚΑΔ, κύριους και δευτερεύοντες.
22. Εξειδίκευση χρηματοδοτικών εργαλείων για τις Μικρές Επιχειρήσεις και Αυτοαπασχολούμενους.